15:49 / 28.07.2021.

Autor: HRT

Amerikanci: Sakagija

Petak, 6. kolovoza na Prvom

Petak, 6. kolovoza na Prvom

Foto: Amerikanci / serija

U noći s petka na subotu 6./7. kolovoza na Prvom programu u 0:05 prikazujemo prvu epizodu četvrte sezone serije Amerikanci. Smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća, tijekom hladnog rata, ovo je priča o Elizabeth (Keri Russell) i Philipu Jennings (Matthew Rhys). To dvoje agenata KGB-a predstavljaju se kao američki bračni par koji živi u Falls Churchu u Virginiji, predgrađu Washingtona, sa svojom djecom Paige (Holly Taylor) i Henryjem (Keidrich Sellati). Njihov susjed Stan Beeman (Noah Emmerich) agent je FBI-a koji radi u protuobavještajnoj službi.

Prva sezona započinje nedugo nakon inauguracije predsjednika Ronalda Reagana u siječnju 1981. Šesta sezona završava u prosincu 1987., netom prije nego što su čelnici Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza potpisali Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa.

Tijekom emitiranja kritičari su držali da je serija među najboljima tada prikazanima. Osvojila je dvije nagrade Peabody, pet nagrada Udruge televizijskih kritičara i dvije nagrade Critics 'Choice Television Award za najbolju dramsku seriju.

U završnoj sezoni Matthew Rhys osvojio je Emmy za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji, a izvršni producenti Joel Fields i Joe Weisberg osvojili su Emmy za najbolji scenarij dramske serije, kao i Zlatni globus za najbolju televizijsku dramsku seriju. Serija je ukupno nominirana za 85 nagrada, a osvojila ih je 25.

Petak, 6. kolovoza na Prvom

Petak, 6. kolovoza na Prvom

Foto: Amerikanci / serija

1. epizoda: Sakagija

Philip priznaje Marthi da je inscenirao Geneovo "samoubojstvo" kada FBI započne istraživati analitičarevu smrt, što podiže napetosti kod kuće i na poslu. Iako se Paige osjeća krivom što mu je rekla istinu, pastor Tim je potiče da ispituje roditelje o njihovu špijunskom životu.

U seriji glume Keri Russell, Matthew Rhys, Lev Gorn, Annet Mahendru, Susan Misner, Costa Ronin, Keidrich Sellati, Holly Taylor, Richard Thomas, Alison Wright, Noah Emmerich i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!