Animatik: Šezdeset godina od Oscara za Surogat Dušana Vukotića

29.07.2022.

15:53

Autor: HRT

Animatik

Animatik

Foto: HTV / HRT

U petak 12. kolovoza na Trećem programu u 15 sati ponovno prikazujemo emisiju Animatik: Šezdeset godina od Oscara za Surogat Dušana Vukotića. 

Animatik je obilježio jednu od najvećih obljetnica u hrvatskom animiranom filmu i kinematografiji. To je šest desetljeća od nagrade Oscar za kratkometražni animirani film Surogat u režiji Dušana Vukotića i u produkciji Zagreb filma. 
Nezaboravni rad Zagrebačke škole crtanog filma ovjenčan je priznanjem Američke filmske akademije 9. travnja 1962. u Santa Monici kao prvi neamerički rad u toj kategoriji.

O ovoj obljetnici i trajnoj vrijednosti Vukotićeva ostvarenja govore filmski kritičari i publicisti Dina Pokrajac i Daniel Rafaelić. Osim Surogata gledatelji će vidjeti još jedan film Dušana Vukotića 1001 crtež nastao 1960., godinu dana prije oskarovskog laureata.

Sugovornica je Animatika i beogradska autorica Andrijana Ružić koja predstavlja svoju knjigu o nizozemskom oskarovcu Michaelu Dudoku de Witu, a u emisiji se prikazuje njegov rad nominiran za Oscara Redovnik i riba iz 1994.

Koautori emisije su Simon Bogojević Narath, Vladislav Knežević i Boško Picula.

Voditelj i scenaristi je Boško Picula, redateljica Gordana Bolčić, producentica Iva Šivak, a urednik emisije Krešimir Zubčić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!