Apocalypto

14.10.2022.

08:43

Autor: HRT

Subota, 29. listopada na Prvom

Subota, 29. listopada na Prvom

Foto: Apocalypto / film

U subotu, 29. listopada, na Prvom programu HTV-a u 22:40 slijedi povijesno-pustolovni film Apocalypto. 

Stoljeće je šesnaesto, u kasno doba civilizacije Maya. Lovac Jaguarova Šapa živi tradicionalnim načinom života, sa sinom i trudnom ženom. Jednoga jutra njihovo selo napadaju ratnici paleći kuće i okrutno ubijajući ljude. Jaguarova Šapa u zadnji tren uspijeva spustiti ženu i sina u jednu duboku pećinu, ostavivši uže na vrhu kako bi se oni kasnije mogli uspeti. 

Subota, 29. listopada na Prvom

Subota, 29. listopada na Prvom

Foto: Apocalypto / film

Tijekom prepada ubijen je i otac Jaguarove Šape, a on je zarobljen. Jedan od napadača prereže uže, osudivši ženu i dijete na polaganu smrt u pećini. Napadači zarobljenike vode u grad Maya, kaneći ih žrtvovati bogu Sunca. Na vrhu piramide spreman je svećenik koji živim zarobljenicima vadi srca... 

Nakon velikog financijskog uspjeha kontroverzne i sjajne Pasije, glumac i redatelj Mel Gibson, osvajač Oscara za režiju i produkciju Hrabroga srca, nastavio je graditi jednu od najzanimljivih suvremenih autorskih karijera pustolovnim povijesnim trilerom Apocalypto.

U filmu čija je radnja smještena u suton civilizacije Maya, i u kojem likovi, među kojima su brojni naturščici, govore jezikom Maya, Gibson se na jedinstven i beskompromisan način pozabavio svojim omiljenim motivom, odnosom civilizacije i divljine, pokazavši neskrivenu sklonost prema potonjoj. 

Subota, 29. listopada na Prvom

Subota, 29. listopada na Prvom

Foto: Apocalypto / film

Gibson je pritom redateljski virtuozan i prizori potjere u džungli spadaju među najuzbudljivije prizore suvremene kinematografije. Gibsona kao autora kritika nije jednoglasno prihvatila, no nakon Apokalipta broj poklonika njegova autorskog opusa bitno je porastao. Mnogi su, poput glumca Roberta Duvalla ili pak redatelja Quentina Tarantina, Apocalypto, posve zasluženo, proglasili remek-djelom.

U filmu iz 2006. glume Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Carlos Emilio Baez, Morris Birdyellowhead...

Scenarij uz Gibsona potpisuje i Farhad Safinia.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!