Apsurdistan: Željeznica - U potrazi za izgubljenim vremenom

29.03.2022.

10:01

Autor: HRT

Ponedjeljak, 11. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 11. travnja na Prvom

Foto: Apsurdistan / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 11. travnja na Prvom programu u 20:10 prikazujemo prvu epizodu druge sezone dokumentarne serije Apsurdistan: Željeznica - U potrazi za izgubljenim vremenom. U drugoj sezoni otvaramo nove teme i bavimo se propadanjem željeznice, apartmanizacijom obale te pravosuđem.

video thumb

Nebrojeno puta čuli smo tezu da je Hrvatska zemlja proturječnih propisa, golemog birokratskog sustava, nepotrebne rastrošnosti, slabe učinkovitosti, ukratko, zemlja apsurda. U međuvremenu, za tu i takvu Hrvatsku sve se češće uvriježio naziv "Apsurdistan" koji je postao sinonim za kaos u kojem živimo. Je li to doista tako, krenuli smo provjeriti prije tri godine kada smo počeli rad na prvoj sezoni Apsurdistana.

Baveći se općim i paradigmatskim mjestima hrvatske svakodnevice, koja su godinama u središtu interesa javnosti, cilj nam nije bio docirati već istražiti temu neposredno, "na terenu". Tako je i u drugoj sezoni - putujemo Hrvatskom i razgovaramo s ljudima na čijim se leđima ti apsurdi ogledaju.

Ponedjeljak, 11. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 11. travnja na Prvom

Foto: Apsurdistan / dokumentarna serija

1. epizoda: Godinama smo gradili autoceste, a zapustili željeznicu. Rezultat - vlakom putujemo sve sporije i neudobnije, vozni redovi su neprilagođeni, a pruge ukinute. Neki će nam reći da ne trebamo željeznicu kada imamo dobre ceste. Međutim, nema bogate države i uspješne ekonomije bez snažne željeznice. Kakve su naše željeznice? Putujemo vlakom i snimamo putnike, strojovođe, djelatnike željeznice.

Scenarij Nataša Kraljević Kolbas, režija Tomislav Mršić i Tihana Kopsa, montaža Irena Korpes, Miljenko Baričević, snimatelji Alan Stanković, Branko Pašić, Dražen Lipka, urednica Nataša Kraljević Kolbas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!