13:36 / 09.08.2021.

Autor: HRT

Arabija s Levisonom Woodom: Prazna četvrt

Petak 20. kolovoza na Drugom

Petak 20. kolovoza na Drugom

Foto: Arabija s Levisonom Woodom / dokumentarna serija

U petak, 20. kolovoza, na Drugom programu u 20:05 slijedi druga epizoda dokumentarne serije Arabija s Levisonom Woodom, pod nazivom Prazna četvrt. Levison nastavlja putovanje kroz goleme velegradove naftom bogatog Zaljeva prije nego što krene preko zloglasne omanske pustinje, tzv. Prazne četvrti.

video thumb

Nakon što se popne na zabačeno gorje Dofar, Levison pokušava prijeći ubojitu ratnu zonu u Jemenu. Lev brzo prolazi kroz zaljevske države i razgledava suvremene metropole izgrađene na arapskoj nafti.

Pridružuje se skupini tradicionalnih ronilaca koji vade bisere i pleše duboko u noć uz divlju pjesmu i bubnjanje. Nakon dugih tjedana na putu, Lev se mentalno priprema na putovanje od nekoliko stotina kilometara kroz središte jednoga od najokrutnijih okoliša na svijetu, omansku Praznu četvrt.

U Masquatu se nalazi sa svojim vodičem Marukijem, koji će ga provesti kroz pustinju. 

Pripremaju se zajedno i kupuju tradicijsku omansku odjeću prikladnu za tu klimu, deve i zalihe. Kreću, ali strašna vrućina pustinje uskoro uzima danak i Lev se sukobljava s Marukijem pa te svađe vode do toga da bi Lev mogao ostati posve sam daleko od civilizacije.

No nastavljaju i prelaze više od četrdeset kilometara na dan. Iscrpljeni napokon izlaze iz Prazne četvrti. Lev još mora prijeći jednu veliku prepreku - gorje Dofar...

Dokumentarnu seriju odabrala je Mira Vočinkić.

Petak 20. kolovoza na Drugom

Petak 20. kolovoza na Drugom

Foto: Arabija s Levisonom Woodom / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!