Art a la carte: Iva Hraste Sočo

03.12.2021.

14:46

Autor: HRT

Iva Hraste Sočo i Jana Haluza

Iva Hraste Sočo i Jana Haluza

Foto: Vesna Šipušić Buljan / HRT

U nedjelju, 12. prosinca, na Trećem programu u 21:40 prikazujemo emisiju Art a la carte.

Iva Hraste Sočo i Jana Haluza

Iva Hraste Sočo i Jana Haluza

Foto: Ivan Mokrović / HRT

Na 85. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 17. studenoga 2021. imenovana je nova intendantica HNK Zagreb čiji mandat službeno kreće od 1. rujna 2022. i traje u iduće 4 sezone, sve do 2026. godine.

Ona je dr. sc. Iva Hraste Sočo, umjetnica, znanstvenica i društvena djelatnica širokog spektra interesa i radnog iskustva. Prvi je put gošća ove emisije te u razgovoru otkriva svoje obiteljsko naslijeđe, školovanje u MIOC-u i Glazbenoj školi Lisinski, studij u klasi velike Nade Puttar Gold, kao i razloge napuštanja operne karijere. Sve što još ne znate o njoj, možete saznati u ovoj emisiji.

Nakon razgovora očekuje nas posljednja snimka jedne opere zabilježena u listopadu 2020. u HNK Zagreb, s operom "Carmen" u režiji Francuza Arnauda Bernarda.

Urednica projekta Lidija Špiranec, redatelj Ivan Mokrović, urednica i voditeljica Jana Haluza.

Opera "Carmen"

Opera "Carmen"

Foto: Mara Bratoš / HNK Zagreb

Između dva dijela emisije pogledajte snimku opere "Carmen" Georgesa Bizeta u izvedbi ansambla Opere HNK u Zagrebu pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji Arnauda Bernarda.

Glavne uloge donose naša nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Carmen, gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze kao Don Jose; bariton Siniša Hapač kao Escamillio i svjetska zvijezda, solistica ansambla, sopranistica Lana Kos kao Micaela.

Ova verzija Carmen scenski je sasvim drugačije iščitavanje sadržaja od uobičajenog "folklora", a od scenografije se koriste tek stolice i sitni rekviziti kako bi se još jače podcrtala potresna psihološka drama radnje koja je prenesena u neko drugo vrijeme izvan klasične romantične priče.

Redateljica je Vesna Fijačko Fodor, a urednik Željen Klašterka.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!