Art a la carte: 100 godina od dolaska Margarite Froman u Zagreb

21.12.2020.

09:30

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Svi se divimo umijeću Zagrebačkog baleta kojim se naša metropola s ponosom predstavlja u svijetu. No, dug je i trnovit bio put do zvijezda.
27. prosinca na HRT - HTV3 u 23:30

Svi se divimo umijeću Zagrebačkog baleta kojim se naša metropola s ponosom predstavlja u svijetu. No, dug je i trnovit bio put do zvijezda, pa se tako i stvaranje vrhunskog plesačkog ansambla naše središnje nacionalne kuće kretalo tijekom pune stotine godina.

Premda formalno početak profesionalnog baleta u Zagrebu računamo od praizvedbe opere "Nikola Šubić Zrinjski" godine 1876., prava profesionalizacija na svjetskoj razini počela je tek pola stoljeća kasnije, dolaskom primabalerine moskovskog Boljšoj teatra, Margarite Froman, te njezine braće i učenica u Zagreb 16. siječnja 1921.

Ususret 100. obljetnici dolaska umjetnice koja će svojom pedagogijom, koreografijama i opernim režijama u zagrebačkom HNK-u brzo uhvatiti korak s vremenom, Hrvatski centar Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) organizirao je 28. i 29. studenoga znanstveno-umjetnički skup "Margarita Froman".

Povodom toga, u našem studiju gostuju njegovi sudionici: voditeljica Maja Đurinović, baletni pisac Davor Schopf i koreografkinja Ljiljana Gvozdenović te nam otkrivaju važnost umjetnice koju hrvatska kulturna javnost slabo poznaje.

Urednica emisije je Jana Haluza, redatelj Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!