Art a la carte

13.01.2021.

17:10

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Što se dogodilo u kazalištu u 2020. godini? Ili - od Svršetka igre do Divnih dana, naziv je novoga izdanja nedjeljne emisije urednice i voditeljice Lade Džidić Barić.

U emisiji Art a la carte, koju prikazujemo na Trećem programu HTV-a u nedjelju u 21:20, osvrnut ćemo se na 2020. godinu kroz kazališna zbivanja.

Pa iako je godina bila zastrašujuća, nastojat ćemo to ne učiniti gnjevno. Pokušat ćemo u njoj pronaći čvrsta pozitivna uporišta, točke koje su bile pozitivne i koje će nam, kada sve ovo bude iza nas, pomoći da obogaćeni novim spoznajama kreativno zakoračimo u kazališni život. U studiju ćemo razgovarati s redateljicom, koreografkinjom, dramaturginjom, scenaristicom i autoricom dramskih tekstova i kazališnih projekata Ivicom Boban koja je 2020. godine nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.


Pridružit će nam se i svestrani kazališni redatelj Krešo Dolenčić koji je prošle godine ipak uspio napraviti nekoliko uspješnih i velikih predstava. Razgovarat ćemo o pozitivnim i negativnim stvarima koje je kazalištu nametnula pandemija koronavirusa, kao i posljedicama za kazalište i kazališnu publiku zbog katastrofalnih potresa koji su zatresli Zagreb i još tresu Sisak, Petrinju, Glinu i mjesta na Baniji. Nastojat ćemo u ovom razgovoru biti kritični, ali i konstruktivni, pokušati sagledati što korisno možemo izvući iz ove grozote. Prošla nas je godina ostavila bez velikana hrvatskoga glumišta, kao i filmske i televizijske umjetnosti.


Naši sugovornici s mnogima su blisko surađivali, neki su ih i potaknuli da krenu u kazališni život, dok su s nekima napravili svoje ponajbolje predstave. Oni su: Vera Zima, Mustafa Nadarević, Božidar Violić, Špiro Guberina, Pero Kvrgić, Hermina Pipinić, Đurđa Ivezić, Miljenko Vikić. Prisjetit ćemo ih se kroz kazališno prijateljski razgovor jer zaista, zahvaljujući njihovoj umjetnosti, tragu koji su ostavili za sobom u našim sjećanjima, na snimkama, fotografijama, ostaju trajno sa nama.


Nakon razgovora, slijedi televizijska premijera, snimke kazališne predstave DK Gavella "Kralj Rikard III." snimljene 2019. godine, snažna Shakespeareova tragedija o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom.

Dramu je režirao Aleksandar Popovski donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik...

Naslovnu ulogu možda najpoznatijeg literarnog antiheroja maestralno je odigrao višestruko nagrađivani Ozren Grabarić.

Urednica i voditeljica emisije je Lada DžidićBarić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!