Art a la carte: 66. Splitsko ljeto - Giuseppe Verdi: Lombardijci u prvom križarskom pohodu - Peristil, 14.07.2020.

08.06.2022.

12:46

Autor: HRT

Nedjelja, 12. lipnja na Trećem

Nedjelja, 12. lipnja na Trećem

Foto: Art a la carte / HRT

U 22:45 na Trećem programu, 12. lipnja ne propustite emisiju Art a la carte. Očekuje nas predstava jednog raritetnog naslova iz Verdijeva mladenačkog opusa. To su "Lombardijci u Prvom križarskom pohodu", naslov koji je devedesetih godina bio na repertoaru Splitske opere u režiji Petra Selema, a sada ih je mladi dubrovački redatelj Robert Bošković prvi put režirao na Peristilu, na otvorenju 66. Splitskog ljeta

 U oba je slučaja splitskim opernim ansamblom i gostima dirigirao maestro Ivo Lipanović. Premda se radnja odvija na kraju 11. stoljeća opera je u Verdijevo doba indirektno progovarala o ujedinjenju Italije, kao i Nabucco. A kad je tako, "Viva Verdi!".

Uloge tumače: Arvino, sin plemića Folca - Bože Jurić Pešić, Pagano, eremit, sin plemića - Ivica Čikeš, Giselda, Viclindina i Arvinova kći - Daniela Schillaci, Viclinda, Arvinova supruga - Antonija Teskera, Pirro, Arvinov štitonoša - Mate Akrap, Poglavar Milana - Vinko Maroević, Acciano, antiohijski tiranin - Joško Tranfić, Oronte, Accianov sin - Max Jota, Sofia, Accianova supruga - Branka Pleština Stanić.

Redatelj je Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!