Art a la carte: Arhitektura mora gorjeti!

16.11.2021.

15:20

Autor: HRT

Nedjelja, 21. studenoga na Trećem

Nedjelja, 21. studenoga na Trećem

Foto: Arhitektura mora gorjeti! / dokumentarac

U nedjelju, 21. studenoga, u 22:20 na Trećem programu, u sklopu emisije Art a la carte, emitiramo dokumentarni film Arhitektura mora gorjeti!.

Rad tvrtke "Coop Himmelb(l)au" jedinstven je u povijesti međunarodne i austrijske arhitekture. Bečanin Wolf D. Prix jedini je preostali osnivač ovog nekadašnjeg revolucionarnog trojca iz svijeta arhitekture. Regent nježne ruke na čelu je studija koji djeluje na globalnoj razini te raspolaže timom od 150 suradnika.

Nedjelja, 21. studenoga na Trećem

Nedjelja, 21. studenoga na Trećem

Foto: Arhitektura mora gorjeti! / dokumentarac

U ovom austrijsko-švicarskom dokumentarnom filmu osvrnut će se na pola stoljeća stvaralačkog rada, na monumentalne projekte poput BMW-Welta u Münchenu ili Europske središnje banke u Frankfurtu.

Zahvaljujući arhivskim snimkama, redatelj Mathias Frick pogled će usmjeriti i prema nekadašnjim manifestima skupine te će stručnjacima pružiti priliku do komentiraju njezin rad: sva iskrivljavanja, sve eskalacije i zaobljenja, opasne krivine i kršenja konvencija. "Coop Himmelb(l)au" je destruktivna avangarda s velikim utjecajem rock 'n' rolla.

Dokumentarni film ARCHITEKTUR MUSS BRENNEN odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!