18:31 / 02.11.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Austrijska književnost

Nedjelja, 7. studenoga na Trećem

Nedjelja, 7. studenoga na Trećem

Foto: Art a la carte / HRT

U nedjelju, 7. studenoga, na Trećem programu u 22 sata emitiramo emisiju Art a la carte. Austrija – nekoć veliko carstvo kojem je pripadala i Hrvatska, danas relativno mala država u srcu Europe. Kako se austrijska republika nosi sa svojom postimperijalnom sudbinom? Zašto je i danas identitetsko pitanje vrlo prisutno? Širok spektar proturječnih osjećaja prema svojoj domovini nude nam austrijski pisci 20. i 21. stoljeća: od Roberta Musila i Josepha Rotha do Thomasa Bernharda, Igneborg Bachmann i Elfride Jelinek. 

Nedjelja, 7. studenoga na Trećem

Nedjelja, 7. studenoga na Trećem

Foto: Art a la carte / HRT

Vrlo kritički o svojoj zemlji progovaraju i tri suvremena pisca koja ćemo večeras vidjeti u dokumentarnom filmu o Austriji iz Arteova serijala "Pisci Europe": Josef Winkler, Robert Menasse i Arno Geiger.

No, prije filma razgovaramo o recepciji austrijske književnosti u Hrvatskoj. Koliko je pratimo, koliko nam je važna i koliko dodirnih točaka pronalazimo? Kako se hrvatska javnost odnosi prema kontroverznoj dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Hadkeu?

To su samo neka od pitanja o kojima razgovaramo s prevoditeljima i piscima koji nam već desetljećima posreduju austrijsku književnost i kulturu: Andy Jelčić i Boris Perić.

Nakon emisije prikazujemo dokumentarni film Pisci Europe - Austrija... Arnoa Geigera, Roberta Menassea, Josefa Winklera. 

Čini se da se nekoć dugogodišnja kulturna i povijesna prijestolnica Europe, današnja Austrija, pomirila s gubitkom utjecaja. No ova alpska država povremeno se pojavljuje u europskim društvenim i političkim zbivanjima. Osim toga, njezina vitalna umjetnička i književna scena izuzetno je sofisticirana i silovita te svjedoči o dugoj kreativnoj tradiciji.

Pokušat ćemo jasnije prikazati kompleksni identitet današnje Austrije pregledom nekih od njezinih najpoznatijih pisaca kao što su Josef Winkler, Robert Menasse i Arno Geiger. Od kozmopolitskog Beča do konzervativne Koruške, Austrija je zemlja proturječja.

Urednica i voditeljica emisije je Lidija Lacko Vidulić, urednica projekta Lidija Špiranec, redatelj Ivan Mokrović, a asistentica režije Irena Katarina Vuković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!