23:36 / 09.05.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Dunja Vejzović

Jana Haluza i Dunja Vejzović

Jana Haluza i Dunja Vejzović

Foto: Stjepan Erić / HRT

U nedjelju 16. svibnja u 21:20 na Trećem programu HTV-a emitiramo emisiju Art a la carte: Dunja Vejzović.

Naša je gošća jedna od najvećih hrvatskih opernih diva koja je nastupala od Bayreutha, preko Scale do Metropolitana, s najvećim velikanima glazbene scene: Karajanom, Abbadom, Carlosom Kleiberom i Lovrom von Matačićem. S iskustvima svjetskih pozornica tajne svojih uspjeha s nama večeras dijeli primadona Dunja Vejzović.

Glavne teme razgovora su njezin razvoj glasa na samim počecima u rodnom Zagrebu, prvi uspjesi u Njemačkoj, suradnja s dirigentom Herbertom von Karajanom, odluka da na polovici karijere - nakon što se etablirala kao svjetski uzor za Wagnerove junakinje - usavrši belcanto pjevanje i počne pjevati ne samo mezzosopranske, već i sopranske uloge talijanskog repertoara.

Dunja Vejzović i Jana Haluza

Dunja Vejzović i Jana Haluza

Foto: Stjepan Erić / HRT

Uvijek spremna na nove izazove, na kraju komentira odluku da u mirovini počne studirati dirigiranje, da svoj majstorski tečaj od ove jeseni organizira u Zagrebu i da za Croatiu Records pripremi najnovije trostruko diskografsko izdanje koje treba izaći svaki čas.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza. Redatelj je Ivan Mokrović, producent Stjepan Erić, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

U terminu predstave između dva dijela studijskih razgovora i najava gledamo dokumentarni film "Neobični portret Dunje Vejzović" koji je 1986. režirao njezin suprug, kazališni i televizijski redatelj Christian Romanowski u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Doživjet ćemo našu opernu divu kroz život koji je vodila 80-ih godina, u zenitu svoje karijere, kroz razgovore s radiotelevizijskim voditeljicama i urednicama, Marijom Barbieri i Seadetom Midžić.

Uplovljavamo u svijet osamdesetih te se prisjećamo zauvijek izgubljene životne poetike i smiraja u svijetu bez interneta i društvenih mreža. Naslov dokumentarca "Moja težnja je jača od moje bojazni" - izriče glavnu tajnu uspjeha naše gošće.

Redatelj dokumentarnog filma je Christian Romanowski, snimatelji su Drago Novak i Miljenko Bolanča, a urednica Seadeta Midžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!