Art a la carte: Glava lava

21.10.2021.

12:09

Autor: HRT

DLJI: Predstava "Glava lava"

DLJI: Predstava "Glava lava"

Foto: Art a la carte / HRT

U nedjelju 24. listopada u 22 sata na Trećem programu HTV-a ne propustite novo izdanje emisije Art a la carte. U emisiji ćemo najaviti dramsku premijeru na Hrvatskoj televiziji, nagrađivanu predstavu s ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, "Glava lava".

DLJI: Predstva "Glava lava"

DLJI: Predstva "Glava lava"

Foto: Art a la carte / HRT

Radi se od adaptaciji obimnog polubiografskoga romana Ivana Salečića u kojem se prepliće nekoliko priča ona iz suvremena, autorovo iskustvo s kupnjom i renovacijom stana u Gradu kao i stresni martketinški posao te paralelna priča o povijesti obitelji Gundulić iz 17. stoljeća.

U studiju razgovaramo s gošćama redateljicom predstave Aidom Bukvić i autoricom adaptacije i dramaturginjom Marijanom Fumić.

Urednica i voditeljica emisije je Lada Džidić Barić.

DLJI: Predstava "Glava lava"

DLJI: Predstava "Glava lava"

Foto: Art a la carte / HRT

Potom prikazujemo snimku kazališne predstave "Glava lava". Riječ je o televizijskoj premijeri predstave snimljene ovoga ljeta podno Minčete u Dubrovniku u okviru Dubrovačkih ljetnih igara.

Aida Bukvić

Aida Bukvić

Foto: Art a la carte / HRT

Ova adaptacija romana Ivana Salečića prati dvije priče, zbivanja oko junaka, autorovog imenjaka Ivana Salečića, njegovu priču o kupovini stana u Dubrovniku, radu u marketingu, prijateljstvima, ljubavi te priču o iz baroknoga doba o obitelji Ivana Gundulića u 17. stoljeću.

Isprepletenost tih dvaju vremena u prostoru drame u jednom se tranutku spajaju u jednu cjelinu.

Sadašnjost govori o baroku, barok o sadašnjosti. Barok obiljuje dramskim situacijama dok suvremenost kroz priču o renovaciji stana nudi ironiju, satiru i dosta humora. 

Neizostavno je u gradu slobode pitanje slobode, likova zarobljenih na ovaj ili onaj način u kamene zidove Grada, tako da je pitanje slobode, njezinog značenja i granica jedan od bitnih motiva ove predstave. 

Režiju potpisuje Aida Bukvić, dramaturgiju i adaptaciju Marijana Fumić, scenografiju Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, scenski pokret Blaženka Kovač-Carić, dizajn svjetla Martin Šatović, glazbu Maro Market, a savjetnik za govor je Maro Martinović.

Uloge:

Suvremenici:  Amar Bukvić (Ivan), Iva Kraljević (Vanja),  Jadranka Đokić (Laima), Dražen Šivak (Šeh), Branimir Vidić Flika (Nikša), Doris Šarić-Kukuljica (Profesorica).

Barok: Maro Martinović (Dživo Franov Gundulić), Doris Šarić-Kukuljica (Luce), Romano Nikolić (Šiško Dživov Gundulić), Marin Klišmanić (Mato Dživov Gundulić), Jadranka Đokić (Nika Gundulić), Gloria Dubelj (Kate), Veronika Mach (Džive Gundulić).

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!