Art a la carte: Maja Bezjak - Pionirka baletnog TV filma

29.09.2021.

11:39

Autor: HRT

Maja Njirjak, Maja Bezjak i Maja Đurinović

Maja Njirjak, Maja Bezjak i Maja Đurinović

Foto: Art a la carte / HRT

U nedjelju 3. listopada u 22 sata na Trećem programu pogledajte emisiju Art a la carte. 

Art a la carte u goste dovodi čuvenu balerinu, koreografkinju i kritičarku Maju Bezjak, koja je u kolovozu proslavila 90. rođendan. Upravo je Maja Bezjak začetnica prvih baletno-televizijskih filmova Televizije Zagreb, u kojima nerijetko potpisuje uz koreografiju i režiju i scenografiju. 

O važnosti i obilježjima njezina rada, pogotovo autorskog i kritičarskog, razgovaramo i s plesnom teoretičarkom i izv. prof. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Majom Đurinović.

Maja Bezjak 5. travnja 1962. ulazi u povijest kao prva interpretatorica Bijelog i Crnog labuda. Od 1959. bila je solistica Baleta HNK-a u Zagrebu. Šezdesetih se godina usavršavala i nastupala u Parizu i drugdje u Europi, a 1967. vratila u Zagreb. Glavne uloge: Labuđe jezero (P. I. Čajkovski), Pepeljuga (S. S. Prokofjev), Lepa Vida (V. Ukmar), Poslijepodne jednog fauna (C. Debussy). Koreografirala i plesala u Rapsodiji na Paganinijevu temu (S. V. Rahmanjinov). Objavila je knjigu autobiografskih zapisa Na vršcima prstiju (2007.) i zbirku kritika, eseja i razgovora Baletna večer da, ali kakva? (2012.). 

U sklopu emisije prikazuje se u cijelosti plesno-televizijski film ''Točka vrenja'' iz 1974., kojega je digitalizirala i restaurirala Hrvatska kinoteka, u sastavu Hrvatskog državnog arhiva.  

Urednica i voditeljica je Maja Nirjak, realizatorica Ivana Radovčić, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.

Više na Instagram stranici emisije: @artalacarteofficial_htv3

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!