Art a la carte: Marigona Qerkezi

26.01.2022.

18:08

Autor: HRT

Jana Haluza i Marigona Qerkezi

Jana Haluza i Marigona Qerkezi

Foto: Ivan Mokrović / HRT

U nedjelju, 30. siječnja, na Trećem programu HTV-a u 22 sata slijedi emisija Art a la carte: Marigona Qerkezi.

U emisiji gostuje jedna od vodećih mladih sopranistica na talijanskoj opernoj sceni gdje se opernim umjetnicima izvan Italije posebno teško probiti. U tu se zaštićenu tradiciju i čuvanje vlastitosti uspješno uklopila mlada Kosovarka Marigona Qerkezi koja je početkom 2022. debitirala ovdje u Hrvatskom narodnom kazalištu, u rodnom Zagrebu.

Od rođenja do danas uči pjevati od svoje majke, poznate mezzosopranistice Merite Juniku koja je 10 godina pjevala u Zagrebu najteže mezzosopranske uloge (Azucena, Amneris, Dalila, Adalgisa...), a danas živi u Prištini gdje podučava solopjevanje.

Marigona govori o svojem djetinjstvu u Zagrebu, preseljenju u Prištinu i dosadašnjoj inozemnoj karijeri, a nakon toga gledamo predstavu "Rigoletto" Giuseppa Verdija sa Splitskog ljeta 2019.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza, redatelj je Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Jana Haluza i  Marigona Qerkezi

Jana Haluza i Marigona Qerkezi

Foto: Marigona Qerkezi / Art a la carte

Snimka opere "Rigoletto"

Peristil, 14.07.2019., redatelj Dražen Siriščević, dirigent Ivo Lipanović

Treća suradnja Dražena Siriščevića kao opernog redatelja, modnog dizajnera Jurja Zigmana kao kostimografa i Slavena Raosa kao scenografa vratila ih je na carsku pozornicu splitskog Peristila gdje su i započeli svoju opernu avanturu prije 5 godina predstavom "Aida". No, za razliku od tada, ovaj put ih je po ideji dirigenta i umjetničkog ravnatelja glazbenog dijela programa Splitskog ljeta, maestra Ive Lipanovića, dočekao naslov netipičan za velike otvorene pozornice - vrlo intimni "Rigoletto".

Rigoletto,  Splitsko ljeto 2019.

Rigoletto, Splitsko ljeto 2019.

Foto: Matko Biljak / HNK Split

Riječ je o jednoj od najpopularnijih opera cjelovitog repertoara i dijelu tzv. latinske trilogije u kojoj Giuseppe Verdi prvi put daje glavne uloge "likovima iz podzemlja" - grbavcu dvorskoj ludi, ciganki i kurizani. Prošloga je ljeta tu operu resila blistava podjela predvođena strancima: operna je diva, Rumunjka Elena Mosuc pjevala Rigolettovu kći Gildu, svjetski je traženi talijanski bariton Elia Fabbian tumačio naslovnu ulogu, a mladi sarajevski tenor Amir Saračević raskalašenog Vojvodu od Mantove.

Posebno uspjele kreacije bile su one ubojice Sparafucilea i njegove sestre Maddalene koje su majstorski donijeli splitski prvaci, bas Ivica Čikeš i mezzosopranistica Terezija Kusanović. Radnja je redateljski prenesena u današnje vrijeme i aktualizira sukob kultura, vjera i društvenih staleža, a ovom reprizom unutar emisije Art a la carte dajemo obol 35. obljetnici umjetničkog rada maestra Ive Lipanovića.

Redatelj snimke je Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak.

Rigoletto, Splitsko ljeto 2019.

Rigoletto, Splitsko ljeto 2019.

Foto: Matko Biljak / HNK Split

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!