Art a la carte: Muzički biennale Zagreb

09.04.2021.

18:14

Autor: HRT

Art a la carte

Art a la carte

Foto: Ivan Mokrović / HRT

U ponedjeljak, 19. travnja na Trećem programu u 22:10 u emisiji Art a la carte govorimo o Muzičkom biennalu Zagreb, a od 22:45 pogledajte snimku baleta Krešimir Seletković - AIR (26. Muzički biennale Zagreb - HNK, 17.04.2011.).

 Art a la carte

Art a la carte

Foto: Ivan Mokrović / HRT

U večeri svečanog otvaranja 31. Muzičkog biennala Zagreb 2021. - kad se slavi 60. rođendan festivala - u studiju emisije Art a la carte ugošćujemo predstavnike njegove slavne prošlosti i dosta neizvjesne pandemijske sadašnjosti/budućnosti.

 Razgovaramo s od ove godine novom umjetničkom ravnateljicom Biennala, mladom hrvatskom skladateljicom s bečkom adresom Margaretom Ferek-Petrić koja se susreće s najvećom krizom festivala u njegovoj povijesti (uslijed pandemije i potresa), te s bivšim višedesetljetnim umjetničkim direktorom i sudionikom Biennala, skladateljem i dirigentom Berislavom Šipušem.

Urednica Jana Haluza, redatelj Ivan Mokrović, urednica projekta Lidija Špiranec.

Potom emitiramo snimku predstave baleta "Air" Krešimira Seletkovića iz arhive HTV-a (snimka koprodukcije MBZ-a i HNK Zagreb 2011.).

Krešimir Seletković: AIR- balet

26. Muzički biennale Zagreb, HNK Zagreb, 17. 04. 2011., koreograf Martino Mueller

Praizvedba baleta Air zabilježena na svečanom zatvaranju 26. MBZ-a, 17. travnja 2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, bila je posljednja u nizu praizvedbi glazbenoscenskih djela u 5 HNK-a diljem Lijepe naše. Riječ je o predstavi koja se najviše i zadržala na repertoaru kuće u izvedbi Zagrebačkog baleta, na glazbu Krešimira Seletkovića u koreografiji Švicarca Martina Müllera.

Glazbenu je podlogu činila živo izvođena partitura s Cantus ansamblom i dirigentom Berislavom Šipušem u kazališnoj "rupi" uz primjese elektroničke matrice. Uz odličnu ideju i realizaciju, uspjehu predstave koja je godinu nakon bila ovjenčana Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju baletnu produkciju u dvije sezone, doprinjeo je majstor rasvjete Valerio Tiberi, no švicarski koreograf međunarodnog ugleda Martino Müller autor je predloška čiji je okvir 13 slika s naslovima: Početak (Prolog), Stvaranje, Zajedništvo, Potraga, Bijes, Strast, Izdržljivost, Sloboda, Nevinost, Ljubav, Život, Prihvaćanje i Let.

Urednica je Jana Haluza, a redatelj Danko Volarić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!