14:39 / 21.02.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Pisci Europe - Irska

Nedjelja, 28. veljače na Trećem

Nedjelja, 28. veljače na Trećem

Foto: Pisci Europe - Irska / dokumentarna serija

U nedjelju, 28. veljače na Trećm programu u 22:05 pogledajte emisiju Art a la carte: Pisci Europe - Irska ... Roddyja Doylea, Roberta McLiama Wilsona, Edne O'Brien, Colma Toibina (WRITERS OF EUROPE / L'EUROPE DES ECRIVAINS). Dokumentarna serija istražuje europske zemlje iz perspektive i pera njihovih najvećih književnika. Arhivskim materijalom i zapisima samih pisaca snimanima na znamenitim lokacijama oslikava kaleidoskop portreta Europe i nacionalnog naslijeđa europskih zemalja.

Što znači biti Irac? Što znači biti s ovog otoka turbulentne povijesti, nepokolebljive neovisnosti i vrlo izraženog identiteta koji je teško definirati? Irci to jednostavno zovu irskim duhom. Putujemo u Irsku u želji da definiramo što točno povezuje irsku naciju.

Obići ćemo dvije Irske - Sjevernu Irsku i Republiku Irsku u društvu četvero istaknutih književnika. Oni su Robert McLiam Wilson, glas katoličkih geta Belfasta; Edna O'Brien, koja temeljito secira ruralnu i katoličku Irsku; Roddy Doyle, koji piše o Dublinu i njegovim građanima; i putnik Colm Tóibín.

Pišući o različitim i komplementarnim iskustvima irskog identiteta, postavljaju pitanje slobodne povezanosti sa zemljom oslobođene tereta povijesti, religije i nacionalizma, motivirane samo priznanjem zajedničkog mentaliteta i vječne ljepote.

Produkcija: Seconde Vague Productions

Odabrala je Mira Vočinkić.

Emisiju na području RH pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!