12:30 / 02.03.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Porin za novo doba

Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Foto: Art a la carte: Porin za novo doba / HRT

U nedjelju 7. ožujka u 21:20 na Trećem ne propustite emisiju Art a la carte: Porin za novo doba. 

Najnoviji album Hrvatske radiotelevizije čiji je sadržaj opera "Porin" Vatroslava Lisinskog, prema konceptu autora programske knjižice, tvrtke G.A.D. Produkcija, resi glagoljsko slovo "P". Ne slučajno, jer glagoljica će nastati netom nakon događaja kojima se bavi ova opera pohranjena na trećem HRT-ovu opernom albumu.

Nakon njegova prvijenca, ujedno i prve južnoslavenske opere "Ljubav i zloba" i hrvatskog opernog hita - "Nikole Šubića Zrinjskoga" Ivana pl. Zajca, došao je red na drugu i na žalost posljednju Lisinskijevu operu, pisanu na libreto Dimitrije Demetra o najranijoj povijesti Hrvata.

U povodu predstavljanja tog albuma razgovaramo s interpretkinjom glavne ženske uloge, Zorke, u tom projektu, našom proslavljenom sopranisticom s angažmanom u Berlinu Evelin Novak i s redateljem posljednjeg scenskog uprizorenja opere "Porin" (HNK Osijek, 2016.) Ozrenom Prohićem.

Dajemo istodobno uvod u televizijsku adaptaciju opere iz 1968. koja slijedi nakon prvog dijela emisije.

Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Foto: Art a la carte: Porin za novo doba / HRT

Urednica emisije je Jana Haluza, redatelj Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!