14:12 / 08.11.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Seviljski brijač, snimka opere

Seviljski brijač

Seviljski brijač

Foto: Matko Biljak / HNK Split

U nedjelju, 14. studenoga, u 22:05 na Trećem slijedi snimka opere Seviljski brijač.

Predstava jednog od najpopularnijih opernih djela, Seviljskog brijača Gioacchina Rossinija, izvedena na 63. Splitskom ljetu 2017.

Riječ je o urnebesno komičnoj režiji Krešimira Dolenčića i maštovitim kostimima Ane Savić Gecan stvaranima deset godina ranije za Zagrebačku operu, gdje je produkcija stekla ugled i mnoštvo ljubitelja. U Splitu je bitna promjena scenografija Dinke Jeričević, jer je predstava najprije rađena za izvedbu na otvorenoj pozornici Meštrovićeva Kašteleta, da bi u posljednji trenutak zbog loše vremenske prognoze smještena ipak u zatvoreni prostor Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. 

Seviljski brijač

Seviljski brijač

Foto: Matko Biljak / HNK Split

No, ovdje su zato do punog izražaja došla puna vokalna umijeća vrhunskih opernih umjetnika, mezzosopranistice Diane Haller kao Rosine, baritona Ljubomira Puškarića kao Figara, basa Ivice Čikeša kao Basilija i basbaritona Ozrena Bilušića kao Bartola, predvođenima dirigentom Ivom Lipanovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!