Art a la carte: Sonja Pregrad

17.02.2022.

10:41

Autor: HRT

Sonja Pregrad i  Maja Njirjak

Sonja Pregrad i Maja Njirjak

Foto: Ivan Mokrović / HRT

U nedjelju, 20. veljače, u 22:15 na Trećem programu emitiramo novo izdanje emisije Art a la carte posvećeno plesnom izrazu Sonje Pregrad. Gledamo i prvu ''operu diranja'' - plesnu predstavu ''Podivljalo'' za koju su Sonja Pregrad i Ana Kreitmayer osvojile Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini 2020. godine.

Emisiju otvara reportaža o Antisezoni, koja je u svom četvrtom izdanju počela na samo Valentinovo u Muzeju suvremene umjetnosti, a kojoj je jedna od suosnivačica i gošća emisije - Sonja Pregrad. Ova nagrađivana koreografkinja i plesačica vodi nas kroz presjek svojih radova i tema koje ju motiviraju kao umjetnicu – od feminizma, ''drag'' stila, odnosa tijela kroz dodir sa svijetom, posebice vizualnim umjetnostima.

Tema emisije su i ''Improspekcije'' festival iza kojega stoji i Pregrad kao suosnivačica, a koji za cilj ima razvoj i afirmaciju improvizacije kao izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj, a uoči emitiranja predstave ''Podivljalo'' autorica pojašnjava što stoji iza naslova ''opera diranja''.

Urednica i voditeljica emisije je Maja Njirjak, redatelj Ivan Mokrović, sekretarica režije Katarina Vuković, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Možete nas pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja emisija Art a la carte. 

Instagram emisije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!