12:17 / 21.01.2022.

Autor: HRT

Art a la carte: Švedska književnost

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Foto: Art a la carte: Švedska književnost / HRT

 U nedjelju, 23. siječnja, u 22:10 na Trećem programu slijedi emisija Art a la carte: Švedska književnost.

U sklopu književnog dijela emisije Art a la carte nastavljamo putovati Europom i večeras vas vodimo u Švedsku. Slovi kao uzorna i gotovo idealna zemlja, no je li to baš posve tako, preispituje četvero suvremenih švedskih pisaca u svojim djelima i filmu koji večeras prikazujemo (Pisci Europe - Švedska ... Jonasa Hassena Khemirija, Henninga Mankella, Katarine Mazetti, Sare Stridsberg).

Prije toga o statusu švedske književnosti i jezika u svijetu razgovaramo sa skandinavistom i prevoditeljem Mišom Grundlerom

Zašto su švedski krimići toliko popularni? Čime je svijet osvojila švedska dječja književnost? Po čemu je švedska književnost specifična u odnosu na ostale skandinavske književnosti? Kako se August Strindberg, klasik nacije danas poznate po rodnoj ravnopravnosti, odnosio prema feminističkim idejama svoga vremena?

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Foto: Art a la carte: Švedska književnost / HRT

Urednica i voditeljica je Lidija Lacko Vidulić, Redatelj je Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja, kao i na Youtube kanalu Kultura.

Instagram emisije @artalacarteofficial_htv3

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!