12:36 / 02.03.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Vatroslav Lisinski - Porin, TV adaptacija opere

 Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Nedjelja, 7. ožujka na Trećem

Foto: TV adaptacija opere Porin / -

U nedjelju 7. ožujka na Trećem programu u 22:10 prikazujemo prvu televizijsku adaptaciju opere koju je zabilježio HRT, "Porin" Vatroslava Lisinskog iz 1968. Video je zabilježen u studiju Jadranfilma u Zagrebu na tzv. playback snimke koncertne izvedbe godinu ranije u dvorani Istra.

Čini se kao da je ta opsjednutost Porinom hrvatskih glazbenika, pjevača, dirigenata i redatelja prevagnula u odluci da se središnja glazbena dvorana (koja se tih godina već uvelike gradila) nazove po skladatelju, a glazbena nagrada 90-ih po operi.

Kroz likove Porina, Zorke, Sveslava, Kocelina i Irmengarde upoznajemo najbolje zagrebačke operne prvake onoga doba, a to su Noni Žunec, Nada Ruždjak (tada Siriščević), Franjo Petrušanec, Franjo Lovrić i Branka Stilinović.

Režirao je Danijel Marušić, izvedbom ravnao meastro Nikša Bareza, uz orkestar, zbor i balet zagrebačkog HNK. 

Zanimljivo da je kao urednik projekt adaptacije opere naručio, ne slučajno, Milan Grgić - libretist "Jalte Jalte" i drugih uspješnih Kabiljovih mjuzikla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!