09:03 / 10.02.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Vesna Mačković - Extreme Routine

Nedjelja, 14. veljače na Trećem

Nedjelja, 14. veljače na Trećem

Foto: Art a la carte / HRT

Budite uz Treći program i 14. veljače u 21:20 pogledajte emisiju iz kulture Art a la carte: Vesna Mačković - Extreme Routine.

Na meniju Trećeg programa na samo Valentinovo tema je ljubav prema umjetnosti, uz glavnu gošću Vesnu Mačković, koja se javlja iz Zadra, a u studiju joj se pridružuju njezini stalni suradnici glumac Vilim Matula i baletan i koreograf Sven Copony.

Ekskluzivno se videoporukom javlja i legenda newyorške umjetničke scene Robert Wilson, osnivač i predsjednik Watermill centra, gdje je boravila 2017. Vesna Mačković s preformansom inspiriranim videom "Pozdrav" u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku.

Uz presjek radova koji su obilježili njezinu karijeru, kao i o prvim plesnim pokretima, o ljubavi prema stvaranju, o djelovanju Instituta za budućnost - Arktik, kao i o nadolazećim projektima, s Vesnom, Vilijem i Svenom - razgovara urednica Maja Njirjak.

U sklopu emisije prikazuje se u cijelosti plesni film ''Extreme routine'', kojemu je ovo svjetska premijera.

Vizualni koncept ovog rada ima osnovu u fizičkim kretnjama životne svakodnevice, kućne, poslovne, bilo koje. Ove kretnje ističe ili prekida glazbeni kvartet, koji počiva na tonalnim ekstremima njihovih instrumentala. Tijelima će oživjeti u stvarnom vremenu životne rutine, osvjetljavajući simultano borbe i ljepote naših svakodnevnih ritmova.

Autorica filma i koreografije je Vesna Mačković (Zagreb, Hrvatska).
https://hrti.hrt.hr/home
Glazba: Denise Mei Yan Hofmann (Švicarska / Hong Kong / New York)

Izvođači tijelom su Luka Barešić, Irena Boćkai, Ida Fučić i Michal Gostynski.

Svjetlo Andrija Šantro, kamere Noah Pintarić, Ivona Kraljević, montaža filma Noah Pintarić, fotografija Ivan Marinković.

Urednica i voditeljica je Maja Njirjak, redateljica Gordana Bolčić, urednica projekta Lidija Špiranec, a asistentica režije Irena Katarina Vuković.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!