15:11 / 05.06.2021.

Autor: HRT

Asier Polo i Simfonijski orkestar HRT -a pod ravnanjem Enrica Dinda - Dom sportova

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Iz Male dvorane Doma sportova u četvrtak 10. lipnja u 20.05 na HTV3 i HR3 prenosimo koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem njihova šef-dirigenta Enrica Dinda, uz sudjelovanje Asiera Pola, "najslavnijeg španjolskog violončelista današnjice" (prema časopisu El Mundo).

Vrhunski glazbenik surađuje s vodećim svjetskim orkestrima i dirigentima, a zagrebačkoj publici te našim gledateljima predstavit će se Koncertom za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara. Riječ je o Elgarovom posljednjem velikom ostvarenju, nastalome neposredno nakon Prvog svjetskog rata, kontemplativnog i elegičnog karaktera.

Slijedi izvedba Četvrte simfonije Roberta Schumanna koju je skladatelj počeo pisati samo nekoliko mjeseci nakon praizvedbe Prve simfonije, u ljeto 1841. I dok je Prvu simfoniju koncipirao prilično konvencionalno i u vedrom duhu, u sljedećoj se odlučio na eksperiment: spajanje tradicionalnih četiriju stavaka kako bi dobio neprekinuti tijek glazbe, uz prilično mračno ozračje.

Premda je napisao još dvije simfonije nakon prve verzije Četvrte simfonije, nakon reorkestracije i velikog uspjeha praizvedbe, danas se češće izvodi druga verzija.

Redateljica prijenosa je Mirena Stijačić, a urednica Marija Ramljak.

Koncert pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!