08:07 / 12.03.2021.

Autor: HRT

Austrijski štih i hrvatski san

U srijedu 24. ožujka na Trećem

U srijedu 24. ožujka na Trećem

Foto: Austrijski štih i hrvatski san / dokumentarni film

U srijedu 24. ožujka na Trećem programu u 19:25 emitiramo dokumentarni film Austrijski štih i hrvatski san koji govori o gradu Puli i njezinom značaju za vrijeme Austro-Ugarske te o došljacima koji su u posljednjih sto godina od Pule stvorili liberalan multietnički grad.


U filmu sudjeluju arhitekti Attilio Krizmanić i Branko Bratković, fotograf Hassan Abdelghani i istraživač Josip Vretenar.

Sve su to ljubitelji austrougarske povijesti grada Pule, koji na svoj način upotpunjuju šaroliku sliku današnjice svojim umjetničkim i znanstvenim radom. Alternativa je također sinonim za Pulu, pa se u filmu pojavljuju i subkulturni pojedinci koji na austrougarskim tvrđavama priređuju glazbene festivale.

Čini se da slavna povijest inspirira Puljane da budu aktivni sudionici u svome društvu i tako sačuvaju tradiciju od propadanja i zaborava.

Scenaristica i redaeljica dokumentarca iz 2014. godine je Nikolina Barić. Snimatelj je Davorin Gecl, a montažer Ivor Ivezić.

Film na području RH pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj je videoteci dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!