Avionima na kraj svijeta

08.02.2022.

16:06

Autor: HRT

Ponedjeljak, 14. veljače na Prvom

Ponedjeljak, 14. veljače na Prvom

Foto: Avionima na kraj svijeta / dokumentarna serija

U ponedjeljak 14. veljače na Prvom programu u 15 sati započinjemo s prikazivanjem druge sezone dokumentarne serije Avionima na kraj svijeta. 

Na našem planetu ima mjesta do kojih ljudi ne mogu lako doći, nepristupačnih dijelova svijeta gdje vlada priroda... mjesta gdje je okoliš nepregledan i nadmoćan, gdje osjećaj slobode seže duboko. U tom divljem okruženju koje evocira osvit našega svijeta avion je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućuje stanovnicima tih sela na kraju svijeta da se osjećaju manje izdvojeno.

1. epizoda: Pacifik: Nebeski pustolovi


Na arhipelagu Vanuatu, južnim planinama Novog Zelanda ili u najdaljim krajevima Papue Nove Gvineje zrakoplov je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućava stanovnicima da se osjećaju manje izolirano. Let na ovim teritorijima na kraju svijeta uključuje i neke rizike. Piloti uzlijeću i slijeću na improvizirane piste. Upravljaju bez pomoći kontrolnog tornja, poput pionira zrakoplovstva. Ti su piloti i bolničari i poljoprivrednici i raznovrsni dostavljači. Oni zrakom prevoze sve vrste robe potrebne za opstanak tih zajednica, a u slučaju nužde jedini su na koje bolesni i njihove obitelji mogu računati.

Koprodukcija: France Télévisions

Produkcija: Antipode

Dokumentarnu seriju ON THE WING 2 / LES AVIONS DU BOUT DU MONDE 2 odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!