08:35 / 25.03.2021.

Autor: HRT

Avionima na kraj svijeta : Pacifik - Nebeski pustolovi

Petak, 9. travnja na Prvom

Petak, 9. travnja na Prvom

Foto: Avionima na kraj svijeta / dokumentarna serija

U petak, 9. travnja na Prvom programu u 15 sati emitiramo 1. epizodu dokumentarne serije Avionima na kraj svijeta. Na našem planetu ima mjesta do kojih ljudi ne mogu lako doći, nepristupačnih dijelova svijeta gdje vlada priroda... mjesta gdje je okoliš nepregledan i nadmoćan, gdje osjećaj slobode seže duboko. U tom divljem okruženju koje evocira osvit našega svijeta avion je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućuje stanovnicima tih sela na kraju svijeta da se osjećaju manje izdvojeno.

Na arhipelagu Vanuatu, južnim planinama Novog Zelanda ili u najdaljim krajevima Papue Nove Gvineje zrakoplov je često jedino prijevozno sredstvo. Njegova je uloga presudna: omogućava stanovnicima da se osjećaju manje izolirano.

Let na ovim teritorijima na kraju svijeta uključuje i neke rizike. Piloti uzlijeću i slijeću na improvizirane piste. Upravljaju bez pomoći kontrolnog tornja, poput pionira zrakoplovstva.

Ti su piloti i bolničari i poljoprivrednici i raznovrsni dostavljači. Oni zrakom prevoze sve vrste robe potrebne za opstanak tih zajednica, a u slučaju nužde jedini su na koje bolesni i njihove obitelji mogu računati.

Koprodukcija France Télévisions, produkcija Antipode.

Odabrala je Mira Vočinkić.

 

Petak, 9. travnja na Prvom

Petak, 9. travnja na Prvom

Foto: Avionima na kraj svijeta / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!