Ay, Carmela!

18:19 / 10.05.2022.

Autor: HRT

Srijeda, 25. svibnja na Trećem

Srijeda, 25. svibnja na Trećem

Foto: Ay, Carmela! / film

U srijedu, 25. svibnja na Trećem programu u 22 sata prikazujemo film Ay, Carmela! (AY, CARMELA!, 1990.). Film je nastao prema istoimenoj drami Joséa Sanchísa Sinisterre. Osvojio je Europsku filmsku nagradu 1990. godine, a Carmen Maura proglašena je europskom glumicom godine; 1991. osvojio je nagradu Goya u nekoliko kategorija: najbolji redatelj, najbolja glavna ženska uloga, najbolja glavna muška uloga, najbolja sporedna muška uloga, najbolji adaptirani scenarij itd.

Tijekom Španjolskog građanskog rata Carmela (C. Maura) i Paulino (A. Pajares) rade kao zabavljači. Zajedno sa svojim nijemim partnerom Gustaveteom (G. Diego) putuju zemljom i nastupaju pred republikanskom vojskom.

Vatreni su domoljubi pa se nađu u opasnosti kad ih jednom prilikom zarobe Francovi vojnici. No umjesto da ih pogube, prisile ih da nastupaju pred neprijateljem. Kako bi spasili živu glavu, moraju zaboraviti na lojalnost...

U glavnim su ulogama Carmen Maura, Andrés Pajares, Gabino Diego.

Scenarij potpisuju Rafael Azcona, Carlos Saura, a režiju Carlos Saura.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!