Bački Monoštor (Subotička biskupija): Misa, prijenos

10.06.2022.

12:22

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju, 12. lipnja na Prvom programu HTV-a u 10 sati prenosimo misno slavlje iz župne crkve sv. Petra i Pavla, a predvodit će ga vlč. Dražen Dulić, župnik u Bačkom Monoštoru. 

Šokačko selo Bački Monoštor najzapadnije je naseljeno mjesto u Vojvodini, odnosno Srbiji i jedno od rijetkih u kojima su Hrvati katolici većinsko stanovništvo.

Po starim zemljišnim knjigama, jedna ulica ulazi u Hrvatsku kao i dobar dio rezervata Gornjeg Podunavlja koji okružuje naselje podignuto u blizini nekadašnje tvrđave Bodrog.

Župna crkva sv. Petra i Pavla koja ima status spomenika kulture podignuta je 1752., a proširena 1806. Otajstvo Presvetog Trojstva - jednoga Boga u tri božanske osobe - središnje je otajstvo kršćanske vjere i života, temeljna i najbitnija kršćanska istina.

Crkva je uvela zaseban blagdan kojim proslavlja svetu Trojicu, a sve je počelo oko 800. godine u Španjolskoj i Francuskoj posebnom misom u čast Presvetoga Trojstva. Početkom 10. stoljeća nastaje i sam blagdan. Njega je za benediktinske samostane u Belgiji uveo biskup Stjepan iz Ligea. Papa Ivan XXII. odredio je 1334. njegovo slavlje za cijelu Crkvu, a papa Pio X. je 24. srpnja 1911. blagdan Presvetoga Trojstva uzdigao je na stupanj svetkovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!