Beethovenova deveta - Solisti, Akademski zbor I.G. Kovačić, Zbor i SO HRT-a - Lisinski, 2017.

04.05.2022.

20:36

Autor: HRT

default error photo

U nedjelju 8. svibnja na Trećem programu u 14 sati prikazujemo snimku koncerta Beethovenova deveta u izvedbi solista, Akademskog zbora I. G. Kovačić, Zbor i SO HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda. Koncert je održan u Koncertnoj dvoreni Vatroslava Lisinskom 1. lipnja 2017. godine. 

Ova najpoznatija i jedna od najizvođenijih partitura klasične glazbe postigla je velik uspjeh na praizvedbi u Beču 1824. godine. Sam skladatelj Ludwig van Beethoven, zbog uznapredovale gluhoće, nije je mogao čuti ali svima danas poznata je tema 4. stavka navedene simfonije - Oda radosti koja se izvodi u raznim svečanim prigodama.

Simfonijskim orkestrom i zborom Hrvatske radiotelevizije pridružio se Akademski zbor Ivana Goran Kovačić, a solisti su: Valentina Fijačko Kobić, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Domagoj Dorotić, tenor i Ante Jerkunica, bas. Izvedbom ravna donedavni šef- dirigent SO HRT-a Enrico Dindo.

Urednica je Marija Ramljak, a redatelj Danko Volarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!