09:55 / 25.08.2021.

Autor: HRT

Berge Istra

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Foto: Berge Istra / dokumentarni film

U srijedu, 8. rujna, na Prvom programu u 21 sat emitiramo drugi dio dokumentarnog filma Berge Istra. Film prvi put detaljno istražuje i cjelovito osvjetljava tajnu nestanka jugoslavenskog Titanica i objektivne razloge tragičnog nestanka ponosa ondašnje pulske, hrvatske i jugoslavenske brodogradnje, koji je nakon tri i pol godine plovidbe u službeno nerazjašnjenim okolnostima potonuo krajem 1975. između Filipina i Japana, na području koje se zove Vražje more.

video thumb

Ni punih 45 godina nakon potonuća "Berge Istra" istina o nestanku prvog Uljanikovog megabroda nije do danas službeno objelodanjena. Ne čudi stoga da su se u međuvremenu rodile mnoge teorije urote, od kojih je jedna od najžilavijih, ali i manje vjerojatnih, da je brod namjerno potopljen zbog velikog osiguranja, iako je za njega isplaćena najveća odšteta u povijesti. Nagađalo se i o raketiranju, pucanju broda po sredini na velikom valu, a spekuliralo se čak i da su brod oteli izvanzemaljci.

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Foto: Berge Istra / dokumentarni film

S brodom je potonulo i dvoje mladih Puljana, bračni par Karmen i Egidio Ševrlica. I kad se već mislilo da će istina zajedno s 32-članom multinacionalnom posadom Berge Istre otići ravno na najdublje morsko dno na svijetu, dogodio se iznenadni, veliki preobrat - pronađena su dvojica preživjelih španjolskih mornara!

Tada, početkom 1976. godine, bila je to top-vijest u svim vodećim svjetskim medijima. Strahote koje su tjednima u bespuću Tihog oceana proživljavali ti mornari, danas vitalni starci, svjedoče u dokumentarnom filmu "Berge Istra", otkrivajući jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti.

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Srijeda, 8. rujna na Prvom

Foto: Berge Istra / dokumentarni film

Scenarij potpisuju Dražen Majić i Zoran Angeleski, režiju Dražen Majić, montažu Anita Jovanov i Staša Čelan.

Snimatelj je Goran Legović, urednik Dražen Majić, a producenti Dražen Majić i Marija Kosor.

Dokumentarni film pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!