Betonski spavači: Socijalizam susreće kapitalizam (Haludovo)

07.07.2021.

08:22

Autor: HRT

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / dokumentarna serija

U četvrtak 22. srpnja na Četvrtom programu u 22:10 ne propustite 1. epizodu dokumentarne serije Betonski spavači (2016.). Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi i hedonizmu na razmeđu Istoka i Zapada. Gradi se priča oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća, iznimne arhitektonske vrijednosti.

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / dokumentarna serija

U četiri epizode prve sezone serija se bavi hrvatskom turističkom arhitekturom toga vremena, mjestima na kojima su se u vrijeme hladnog rata i blokovskog rivalstva mogli susresti građani Istoka i Zapada i u trenucima dokolice zaboraviti na podjele. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječjima jugoslavenskog socijalističkog društva smještenog između Istoka i Zapada, demokracije i totalitarizma, prožetog utopijskom idejom da arhitektura može svijet učiniti boljim.

Nakon promjene društvenog sistema, nova politika i novi vlasnički odnosi promijenili su ekonomski, socijalni i urbani pejzaž regije. S vremenom moderna arhitektura, umjesto da je važan dio života društva, postaje tek niz ruševina. Arhitekti fetišistički posjećuju uništene građevine.

Predatorski investitori nadaju se brzoj zaradi, lokalne vlasti ubiranju komunalnih naknada, a konzervatorske institucije tromo se odnose prema modernoj baštini. U tom vrtlogu različitih interesa, izvorne zamisli arhitekata i društva koje je idealistički gradilo s mišlju o preobrazbi putem arhitekture odzvanjaju kao nostalgično sjećanje, ali i upozorenje.

Objekti prikazani u seriji podsjetnik su na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / dokumentarna serija

Prva epizoda bavi se hotelskim kompleksom Haludovo na otoku Krku, danas gotovo mitskim mjestom oko kojeg se raspreda tisuću priča. Od burne povijesti kada je Haludovo bilo kockarska meka, mjesto susreta svjetskih diktatora i političara, američkih vikend-kockara, jugoslavenske estrade i običnih građana, do danas kada je tek nostalgična uspomena na nekadašnji susret hedonizma i egalitarizma. Od slavnih dana do privatizacije i propasti, a sve se to odigralo u samo četrdesetak godina.

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Četvrtak 22. srpnja na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / dokumentarna serija

Scenarij potpisuiju Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić.

Redatelj je Saša Ban, montaža Vanja Siruček, snimatelj Hrvoje Franjić, skladatelj Nenad Kovačić, producenti Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević.

Produkcija: HULAHOP za HTV


Epizoda se bavi hotelskim kompleksom Haludovo na otoku Krku, danas gotovo mitskim mjestom oko kojeg se raspreda tisuću priča. Od burne povijesti kada je Haludovo bilo kockarska meka, mjesto susreta svjetskih diktatora i političara, američkih vikend-kockara, jugoslavenske estrade i običnih građana, do danas kada je tek nostalgična uspomena na nekadašnji susret hedonizma i egalitarizma. Od slavnih dana do privatizacije i propasti, a sve se to odigralo u samo četrdesetak godina.

Dokumentarnu seriju Betonski spavači možete pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!