11:52 / 06.03.2022.

Autor: HRT

Betonski spavači: Split, između plana i kaosa

Ponedjeljak, 21. ožujka na Četvrtom

Ponedjeljak, 21. ožujka na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / 2. sezona dokumentarne serije

U ponedjeljak, 21. ožujka, u 22 sata na Četvrtom programu slijedi treći nastavak druge sezone dokumentarne serije Betonski spavači.

Split je fascinantan primjer kontinuiteta urbane kulture od antičkih vremena do modernizma. Bavimo se nedovršenim urbanističkim fenomenom Splita 3, jednim od najnaprednijih modernističkih naselja na svijetu izgrađenog 1970-ih godina prema modernističkim načelima slobodnostojećih gradova pod slovenskim timom Mušič-Bežan-Starc.

No, paralelno uz izgradnju skladno proporcioniranih zgrada Splita 3, niče i divlja stambena gradnja koja ga okružuje. Planovi i deregulacija koegzistiraju, uzorna uređenost sudara se s kaosom, kao i grad i njegova suprotnost. Suprotne se tendencije isprepleću, ali određena vremena donose dominaciju jedne od njih. Forma grada preslika je društva, a u ovoj epizodi to iščitavamo na fascinantnom primjeru splitskog arhitektonskog kolaža.

Scenaristi su redatelj Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić. Snimatelj je Hrvoje Franjić, montažerka Nina Velnić, skladatelj Nenad Kovačić, producenti Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, a urednica Gordana Mrđen.

Produkcija: HULAHOP d.o.o., 2018.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!