12:29 / 20.02.2022.

Autor: HRT

Betonski spavači: Uređaji emancipacije

Ponedjeljak, 14. ožujka na Četvrtom

Ponedjeljak, 14. ožujka na Četvrtom

Foto: Betonski spavači 2 / dokumentarna serija

U drugom nastavku, druge sezone dokumentarne serije Betonski spavači na Četvrtom programu u ponedjeljak, 14. ožujka u 22 sata pogledajte kako arhitektura postaje važan instrument poslijeratne obnove te se širom Jugoslavije grade multifunkcionalni centri - domovi kulture čija je ideja bila povezivati edukaciju, kulturu, zabavu i politički život.

Urbanističke zamisli i akcije nastojale su transformirati provincijalne gradove u globalne metropole, a mala mjesta približiti tada suvremenim kretanjima. Posjećujemo nekadašnje Radničko sveučilište Moša Pijade u Zagrebu, domove kulture u Nikšiću i Kolašinu u Crnoj Gori te u Konjicu u BiH i bivši Dom JNA u Komiži na Visu. Je li njihov opstanak moguć ili oni ostaju tek simbol velikih ambicija?

Scenaristi su redatelj Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić. Snimatelj je Hrvoje Franjić, montažerka Nina Velnić, skladatelj Nenad Kovačić, producenti Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, a urednica Gordana Mrđen.

Produkcija: HULAHOP d.o.o., 2018.

Epizodu dokumentarne serije možete pronaći i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi.

Ponedjeljak, 14. ožujka na Četvrtom

Ponedjeljak, 14. ožujka na Četvrtom

Foto: Betonski spavači / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!