16:26 / 23.10.2021.

Autor: HRT

Bezdan

Nedjelja, 7. studenoga na Drugom

Nedjelja, 7. studenoga na Drugom

Foto: Bezdan / film

Znanstvenofantastični film Bezdan na rasporedu je u nedjelju, 7. studenoga, u 20:05 na Drugom programu HTV-a. Film je dobio Oscara za najbolje specijalne efekte, a bio je nominiran i za najbolju fotografiju, scenografiju i zvuk. Izvrsne glavne uloge ostvarili su Ed Harris (Put u svemir, Polock) i Mary Elizabeth Mastrantonio (Boja novca, Bijeli pijesak).

video thumb

Američka nuklearna podmornica strada nakon susreta s tajanstvenim objektom, a vojska angažira zaposlenike obližnje podvodne naftne platforme da dođu do nje i provjere ima li preživjelih. Šef naftaša je Virgil Bud Brigman, a vojnu stranu spasilačke posade predvodi poručnik Coffey. U ekipi istaknutu ulogu ima i Budova supruga Lindsay, koja sad radi za vojsku i koja se od Buda namjerava razvesti.

Približavajući se podmornici, članovi ekipe shvate da je u tim vodama prisutno nešto nepoznato i tajanstveno...

Na neki način moglo bi se reći da je "Bezdan" svojevrsni odgovor Jamesa Camerona (Terminator 1 i 2, Titanic) na film "Predator" drugog najistaknutijeg hollywoodskog redatelja tog razdoblja, Johna McTiernana.

Dok je kod McTiernana izvanzemaljac agresivan i neprijateljski nastrojen, kod Camerona ima odlike vrhovnog moralnog arbitra koji afirmira dobrotu i ljubav kao najviše vrijednosti.

"Bezdan" je film naglašene metafizičke, pa i neskriveno religijske orijentacije i u tom je smislu srodan Kubrickovoj "2001.: Odiseji u svemiru", s tim da su nepregledne oceanske dubine u njemu ekvivalent beskonačnog svemira. 

Naslovne uloge u filmu ABYSS, snimljenom 1989. godine,  tumače Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio i Michael Biehn.

Scenarist i redatelj je James Cameron.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!