Biblija: U početku...

04.08.2021.

11:31

Autor: HRT

Nedjelja, 15. kolovoza na Drugom

Nedjelja, 15. kolovoza na Drugom

Foto: Biblija: U početku... / film

Američko-talijanski biblijski spektakl Biblija: U početku... ne propustite u nedjelju, 15. kolovoza, u 21 sat na Drugom programu HTV-a.

U filmu su poredane epizode o stvaranju, raju i izgonu prvih ljudi, Cainu i Abelu, Noi i njegovoj arki, Nimrodu i babilonskoj kuli, Abrahamu i Sari, Sodomi i Gomori, Izakovu rođenju i Abrahamu koji prolazi kušnju žrtvovanja sina Izaka.

video thumb

Prihvativši se ekranizacije Knjige stvaranja, redatelj John Huston, scenarist Christopher Fry (uz pomoć vrsnih bibličara) i producent Dino de Laurentiis, uložili su golem trud i energiju kako bi dočarali svijet i zbivanja kojima počinje Biblija.

Huston je uspio u filmu izbjeći tipičnu holivudsku opsjednutost uljepšavanjem biblijskih priča, te je ustrajao na realističnosti prizora, okoliša i kostima. Koliko je pažljivo osmišljavao pojedine dijelove, vidljivo je i iz primjera priče o Noinoj arki.

Huston je želio da Nou glumi Charlie Chaplin, da Noa bude nalik Chaplinovu liku Skitnice, topao i neiskvaren čovjek koji razumije životinje i biljke, svijet i ljude.

Kada je Chaplin odbio, Huston je sam odglumio Nou, i to izvanredno. Iznimnu pozornost posvetio je vizualnom izgledu "Biblije", nadahnjivao se djelima Leonarda da Vincija i zajedno s velikim talijanskim snimateljem Giuseppeom Rottunom stvorio čudesan ugođaj starine.

U filmu THE BIBLE: In the Beginning... iz 1966. godine glume Michael Parks, Ulla Bergryd, Richard Harris, J. Huston, Stephen Boyd, George C. Scott, Ava Gardner, Peter O'Toole...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!