15:33 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Bienvenido Mister Marshall

Srijeda, 12. siječnja na Trećem

Srijeda, 12. siječnja na Trećem

Foto: Bienvenido Mister Marshall / film

Komediju Bienvenido Mister Marshall ne propustite u srijedu, 12. siječnja, u 22 sata na Trećem. Prikazujemo je u sklopu ciklusa Stoljeće španjolskog filma, a ostvarenje se smatra jednim od remek-djela tamošnje kinematografije.

Priča prati stanovnike španjolskog mjestašca koji spremaju svečani doček američkom izaslanstvu zaduženom za provedbu Marshallovog plana...

Film prikazuje predrasude i stereotipe koje Španjolci i Amerikanci imaju jedni o drugima, ali je ujedno i društvena kritika frankističke Španjolske iz 1950-ih, kroz prikaz tipičnog španjolskog sela i njegovih mještana predvođenih svećenikom, gradonačelnikom i aristokratom.

Glumačku ekipu predvode Lolita Sevilla, Manolo Morán i José IsbertJuan Antonio Bardem, redatelj Luis García Berlanga i Miguel Mihura napisali su scenarij filma iz 1953. godine.

Na festivalu u Cannesu 1953. film Bienvenido Mister Marshall osvojio je nagradu za najbolju komediju (Luis García Berlanga), posebno priznanje za scenarij (Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga, Miguel Mihura) i nominacija za Veliku nagradu (Luis García Berlanga).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!