Bilješke o jeziku: Petnaesti kajkavski

21.10.2021.

14:17

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 27. listopada na Trećem programu u 21 sat pogledajte novo izdanje emisije Bilješke o jeziku. 

Nedavno je objavljen 15. svezak Rječnika hrvatskog kajkavskoga književnog jezika. Prvi svezak objavljen je 1984. Projekt je počeo znatno prije na prijedlog Božidara Finke i Miroslava Krleže.

Naime, u Rječnik hrvtaskoga ili srpskog jezika kojega je gotovo sto godina objavljivala HAZU uvršteni su primjeri iz štokavskog i čakavskog, ali ne i kajkavskog. Odlučeno je da se ta nepravda ispravi.

Izvori za Rječnik su sve objavljene i rukopisne knjige od 16. do sredine 19.st, uključujući i Balade Petrice Kermpuha, koje su pisane hrvatskim kajkavskim književnim jezikom. (Inače, tim hrvatskim idiomom pisana su mnoga djela u rečenom periodu: od prijevoda romana, drama, nabožne literature, rječnika, knjiga savjeta i slično. Napravljen je abecedarij i krenulo se u posao).

 Došlo se do riječi spodeljevati, što znači raditi. Posao se nastavlja, a sve dosad učinjeno osim u tiskanom obliku može se naći i u digitalnom na stranici kajkavski.hr. Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

U emisiji sudjeluju: Mira Menac Mihalić,Željka Brlobaš, Martina Horvat, Maja Znika Marion i Željko Jozić.

Scenaristica i urednica Marija Vuković Siriščević, redateljica Tihana Kopsa.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!