Bilješke o jeziku: Albanski jezik

04.10.2021.

10:25

Autor: HRT

Marija Vuković Siriščević

Marija Vuković Siriščević

Foto: Bilješke o jeziku / HRT

U srijedu, 6. listopada na Trećem programu u 21 sat ne propustite emisiju Bilješke o jeziku. Albanskim jezikom danas govori više od 10 milijuna ljudi. Iako pripada indoeuropejskoj porodici jezika, među tim jezicima nema srodnika. Gotovo je sigurno da je potekao od nekog ilirskog jezika, ne zna se od kojeg, jer ilirski jezici nemaju pisanih spomenika. Ima dva velika dijalekta koje po sredini Albanije dijeli rijeka Škumbin. Sjeverni je gegijski, a južni toskijski. Na toskijskom se temelji današnji standardni albanski jezik...

U emisiji o albanskom govore naš ugledni lingvist akademik Ranko Matasović, novinar Augustin Palokaj kojemu je albanski materinski jezik i koji je preveo roman Bena Blushija Otelo - Arapin iz Vlore.

Prije ovog prijevoda dvadeset godina ništa iz albanske književnosti nije bilo prevedeno na hrvatski. Govori još jedna izvorna govornica albanskoga jezika, voditeljica središnje knjižnice Albanaca u Hrvatskoj, Dorotea Kerni.

Urednica i scenaristica Marija Vuković Siriščević, redatelj Goran Ribarić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!