Bilješke o jeziku: Appendinijeva gramatika

21.09.2022.

15:32

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U petak, 23. rujna na Trećem programu u 18:30 prikazujemo emisiju Bilješke o jeziku. Hrvatskim jezikom (kako god da se u nekim razdobljima zvao) u 19. stoljeću zdušno su se bavili jezikoslovci i obrazovani ljudi kojima on nije bio materinski i koji su se stjecajem raznih okolnosti zatekli u hrvatskim zemljama. U emisiji govorimo o Francescu Mariji Appendiniju, Talijanu rodom iz Pijemonta, svećeniku pijaristu, koji je krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća živio i radio u Dubrovniku.

Godine 1808. objavio je na talijanskom jeziku opsežnu "Gramatiku ilirskoga jezika". O njoj razgovaramo s dr. sc. Ivanom Lovrić Jović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nedavno je, naime, objavljena knjiga "Appendinijeva gramatika ilirskoga jezika".

Veliku uvodno studiju napisala je naša gošća, koja je gramatiku i prevela na hrvatski. Tko je bio Appendini, što misli kad kaže ilirski jezik i o drugim zanimljivostima vezanim za vrijeme i mjesto nastanka knjige, govorimo u Bilješkama o jeziku.

Urednica je Marija Vuković Siriščević.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!