Bilješke o jeziku: Bunjevački govor

08.03.2021.

16:07

Autor: HRT

Srijedom na Trećem

Srijedom na Trećem

Foto: Bilješke o jeziku / HRT

U Vojvodini stoljećima žive Hrvati: Šokci i Bunjevci. Obje su skupine zadržale svoj materinski govor, dijalekt hrvtaskoga jezika. U ovoj emisiji, koju prikazujemo u srijedu 17. ožujka u 22:35 na Trećem, govorimo o bunjevačkoj ikavici čiji su govornici potomci Hrvata iz Dalmatinske zagore, zapadne Hercegovine, Bosne, Like, svi odreda novoštokavski ikavci.


Usput, novoštokavska ikavica je govor kojim danas govori najviše Hrvata. 

Danas se njihov govor donekle razlikuje od ikavaca koji žive u navedenim krajevima. Leksik je pod utjecajem okolnih jezika, rečenična intonacija i slično. Ali, ikavica je prisutna i njezini govornici nastoje je očuvati i zainteresirati za nju mlade. U tom pomažu institucije bunjevačkih Hrvata, amaterske skupine, škole, pojedinci.

Osobito su u tomu uporni stanovnici Tavankuta, jednog od mnogih hrvatskih sela u Vojvodini. U emisiji govore Tomislav Žigmanov, Sanja Vulić, Katarina Čeliković, Ladislav Suknović, Ivica Dulić, Tome Vojnić, Branka Vujić, Zlatko Romić.

Urednica i scenaristica emisije je Marija Vuković Siriščević, a redatelj Neven Dijanežević.

 Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!