Bilješke o jeziku: Čabarski govori - Rejč damača

16.04.2021.

12:46

Autor: HRT

Srijedom na Trećem

Srijedom na Trećem

Foto: Bilješke o jeziku / HRT

U srijedu 28. travnja u 23:20 na Trećem programu HTV-a slijedi emisija Bilješke o jeziku: Čabarski govori - Rejč damača. U Gorskom kotaru danas koegzistiraju sva tri hrvatska narječja: štokavsko, čakavsko i kajkavsko. Ovo posljednje je najzastupljenije. U sjevernom dijelu ovoga kraja na području Čabra i šire okolice govori se poseban kajkavski govor koji se zajednički imenuje kao čabarski govori.

Pri tom se misli na pet mjesnih govora koji, naravno, imaju mnogo sličnosti ali se u nekim segmentima i razlikuju. Drugi govornici hrvatskoga jezika ove govore drže teško razumljivima. Razlog tome je njihova geografska izoliranost ali i povijesne prilike u kojima su stanovnici čabarskoga kraja živjeli.

U emisiji sudjeluju dr. sc. Marija Malnar Jurišić, dijalketologinja, te trojica izvornih govornika, zaljubljenika u svoj govor, koji sastavljaju rječnike, pišu monografije, drame, romane, pjesme, pjevaju. To su Slavko Malnar, Zlatko Pochobradsky, Matija Turk.

Urednica i scenaristica emisije je Marija Vuković Siriščević. Realizatorica je Željka Šešerko.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!