13:46 / 28.09.2021.

Autor: HRT

Bilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavica

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U srijedu 29. rujna na Trećem programu u 21 sat prikazujemo emisiju Bilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavica.

U trokutu između rijeke Sutle i Save žive govornici kajkavskog ikavskog. Njihovi su preci pred Turcima izbjegli i došli u ove krajeve s čakavskog područja. Govor se izmiješao pa danas ima kajkavskih i čakavskih elemenata. Njegovi su govornici aktivni u očuvanju svoga govora i na njihovu inicijativu ušao je u registar nematerijalne kulturne baštine RH. U suradnji sa znanstvenicima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje izdali su i Rječnik svoga govora u tiskanom i digitalnom obliku.

Sugovornici su: Štefica Hanzir, izvorna govornica, zatim predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat, dijalektolozi iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ivana Kurtović Budja i dr. sc. Željko Jozić te troje djelatnika Odjela za etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture RH: dr. sc. Mirela Hrovatin, Mladen Kuhar i Martina Šimunković.

Scenaristica i urednica emisije je Marija Vuković Siriščević,  a režiju potpisuje Goran Ribarić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!