Bilješke o jeziku: Draganićki rječnik

02.12.2021.

13:56

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 8. prosinca, na Trećem programu u 21:05 ne propustite emisiju Bilješke o jeziku: Draganićki rječnik. U mjestu Draganić, smještenom između Karlovca i Jastrebarskog, djeluje KUD "Sv.Juraj" koji njeguje izričaj na lokalnom govoru. Želeći ga spasiti od zaborava, jer se mnoge riječi i frazemi zaboravljaju, počeli su prikupljati riječi i pokrenuli projekt Draganićkog rječnika.

Projekt još traje, a u međuvremenu draganićki govor postao je zaštićeno nematerijalno dobro i kao takav registriran pri Ministarstvu kulture RH. Govor ima specifičan naglasni sustav, iako kajkavci, razlikuju glasove č i ć, imaju poluglas (Šva), meko š i ž... U projektu su aktivni i mladi članovi KUD-a koji su već tiskali razne brošure, kuharicu, knjigu priča, kalendar i majice s draganićkim riječima s prednje, a prijevodom na standar sa stražnje strane...

Scenaristica i urednica je Marija Vuković Siriščević, a redateljica Tihana Kopsa.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!