Bilješke o jeziku: Gorak po pelim, sladak ko cukar - Imotski govor

03.06.2022.

14:54

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

Emisiju Bilješke o jeziku: Gorak po pelim, sladak ko cukar - Imotski govor prikazujemo u srijedu 8. lipnja u 20:55 na Trećem programu HTV-a. 

Imotski govor novoštokavski je ikavski govor jugozapadnoga tipa. Po naglascima i leksiku sličan je standardnom hrvatskom jeziku iako, naravno, ima nekih specifičnosti. Govor se neznatno razlikuje unutar sebe, istočni dio uz Imotsko polje sličniji je hercegovačkom dok zapadna sela imaju nekih čakavskih odlika.

U emisiji govorimo o povijesnim okolnostima i načinu života koji su utjecali i na govor, pogotovu leksik. Česti su romanizmi, ima dosta turcizama, zadnjih pola stoljeća germanizama i u novije vrijeme anglizama. Snimali smo po malenim mjestima Imotske krajine iz kojih potječu veliki hrvatski književnici i intelektualci. Ipak, najviše smo se bavili sadašnjom slikom govora: koliko je živ, tko ga govori, čuvaju li ga i Imoćani koji su otišli iz rodnoga kraja. 

U emisiji sudjeluju: Vesna Ujević, Veljko Ujević, Branimir Leko, Nada Babić, Tomislava Bošnjak Botica, Perica Tucak, Marko Biočić, Mirko Milas, Krešimira Gudelj, Ljuba Vuković, Mirko Vuković, Nikola Jurčević.

Urednica i scenaristica je Marija Vuković Siriščević, a realizatorica Tihana Kopsa.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!