Bilješke o jeziku: Ignac Kristijanović, kajkavac do kraja

10.03.2022.

11:27

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U srijedu, 16. ožujka u 21 sat na Trećem programu na rasporedu je emisija Bilješke o jeziku.

U emisiji sudjeluju Barbara Štebih Golub, Ljiljana Dobrovšak, Kristijan Novak, Josipa Tomašić Jurić, Suzana Coha.

Ignac Kristijanović rođen je i umro u Zagrebu. Kao svećenik službovao je u gotovo svim kajkavskim krajevima. Bio je gorljivi kajkavac i zagovornik kajkavskoga književnog jezika, kao jezika književnosti, nabožne literature, raznih savjetnika i kalendara.

Danicu zagrebečku, kalendar, uređivao je i za nju pisao sedamnaest godina. U njoj je objavljivao kalendare, savjete o svakodnevnom životu, higijeni, kulinarstvu, uzgoju stokei bilja i na kraju književne priloge i zanimljivosti iz svijeta.

Preveo je na kajkavski Ezopušove basne pohrvačene, objavio Blagorečja, zbirku propovijedi kroz cijelu godinu,molitvenik Pomoćnik umirućem bolesniku, Gramatiku hoprvatskoga narječja na njemačkom.

Nije se slagao s ilircima ni po pitanju jezika ni po pitanju ujedinjenja južnoslavenskih zemalja. O njegovu djelu govori petero sudionika znanstveno-istraživačkog projekta kojeg vodi Barbara Štebih Golub.

Urednica emisije je Marija Vuković Siriščević.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!