09:02 / 07.08.2021.

Autor: HRT

Bilješke o jeziku: Najveći slavenski - ruski jezik

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U subotu, 21. kolovoza, na Trećem programu u 13:40 slijedi emisija Bilješke o jeziku: Najveći slavenski - ruski jezik. Ruski je po broju govornika najveći slavenski jezik. Službeni je jezik u Ruskoj Federaciji, a drugi službeni u još nekoliko bivših sovjetskih republika.

Formiranje ruskog kao književnog jezika trajalo je nekoliko stoljeća. Dugo je jezik pismenosti i književnosti bio crkvenoslavenski. Najzaslužnijim za formiranje književnog jezika smatra se glasoviti ruski pjesnik Aleksandar Sergejevič Puškin.

Jezik je to jedne od najvećih svjetskih književnosti: Tolstoj, Dostojevski, Gogolj, Turgenjev, Čehov..., dugo bi trajalo nabrajanje. Kao slavenski jezik ima mnogo sličnosti s hrvatskim.

Ta sličnost je katkad varljiva jer se susreće mnogo lažnih prijatelja, riječi koje isto zvuče ali imaju posve različito značenje. Po izgovoru se dosta razlikuje od hrvatskog zbog redukcije vokala, odnosno pojave da se isti samoglasnik različito izgovara ovisno o mjestu naglaska.

Na zagrebačkom sveučilištu ruski se uči dulje od stoljeća. Zagrebački rusisti vrlo su cijenjeni među svjetskim slavistima. Spomenimo samo Aleksandra Flakera i Anticu Menac.

U emisiji govore doc. dr. sc. Branka Barčot, predstojnica Katedre za ruski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Irina Mironova, viša lektorica na Katedri, Madina Umanova, profesorica ruskoga jezika, Natalija Jakimčuk, predstavnica Rossotrudničestva u Hrvatskoj.

Urednica i scenaristica emisije je Marija Vuković Siriščević

Snimatelj je Damir Bednjanec, montažeri su Stašo Čelan i Igor Kožić, a realizatorica Željka Šešerko.

Emisiju možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!