Bilješke o jeziku: Od Modruše do Ogulina

07.07.2021.

13:40

Autor: HRT

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

U subotu 17. srpnja u 13:45 na Trećem programu HTV-a pogledajte emisiju Bilješke o jeziku: Od Modruše do Ogulina.

Od Modruša je danas ostala samo razvalina utvrde Tržan. Smještena je na vrhu brda i izdaleka se vidi. Nekoć je to bio grad sa svim pripadajućim sadržajima. Propada pod naletom Turaka (iako ga nikada nisu osvojili), njegov gospodar Bernardin Frankopan seli svoj dvor u Ogulin.

Stanovništvo je u tom kraju oduvijek bilo čakavsko. Slično je i danas, osim što se u Ogulinu i okolici govori kajkavica koja je osim riječi "kaj" vrlo slična drugim čakavskim govorima. Karakterizira ih ikavsko-ekavski refleks jata.

O tom idiomu govore prof. dr. sc. Sanja Vulić i izvorni govornici, zaljubljenici u jezik i prošlost svoga kraja: Ivanka Rendulić, Ivan Mihaljević i Zvonko Trdić, predsjednik Katedre Čakavskoga sabora Modruše.

Scenaristica i urednica emisije je Marija Vuković Siriščević. Snimatelj je Ivan Kovač, montažer Jadranko Kakša, a realizatorica Željka Šešerko.

Arhiva emisija Bilješke o jeziku dostupna je u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!