13:59 / 19.03.2021.

Autor: HRT

Bilješke o jeziku: Po satima u danu - Drugi beramski brevijar

Srijedom na Trećem

Srijedom na Trećem

Foto: Bilješke o jeziku / HRT

U srijedu 31. ožujka u 22:55 na Trećem programu HTV-a prikazujemo emisiju Bilješke o jeziku: Po satima u danu - Drugi beramski brevijar, čiji je povod objavljen faksimil i transliteracija Temporala, tj. prvog dijela Drugog beramskog brevijara.

U emisiji sudjeluju dr. sc. Milan Mihaljević, dr. sc. Ana Šimić, dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Kristijan Kuhar, akademik Stjepan Damjanović.

Iako malo mjesto u središnjoj Istri sa svega dvjestotinjak stanovnika, Beram je nadaleko poznat i slavan pogotovu među povjesničarima umjetnosti, književnosti i jezika po svojim freskama, misalima i brevijarima. Danas govorimo o Drugom beramskom brevijaru koji je u struci poznat i kao Ljubljanski jer se original čuva u Ljubljani.

To je glagoljski kodeks s dva sačuvana dijela, Temporalom i Sanctoralom, pisan crkvenoslavenskim jezikom hrvatske redakcije. Ime pisara nije poznato, po stilu se zna da ih je bilo više. Znanstvenicima su zanimljive i margine, tj. bilješke pisara, koje su često na jeziku kraja iz kojeg dolaze ili u kojem pišu. Povod emisiji je objavljeni faksimil i transliteracija Temporala, tj. prvog dijela Drugog beramskog brevijara.

Scenaristica i urednica emisije je Marija Vuković Siriščević, a realizatorica Željka Šešerko.

 Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!