Bilješke o jeziku: Po satima u danu - Drugi beramski brevijar

02.12.2022.

Zadnja izmjena 19:03

Autor: HRT

Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: Matko Švarc / HRT

U petak, 9. prosinca na Trećem programu u 18:30 prikazujemo emisiju Bilješke o jeziku. Povod emisiji je objavljeni faksimil i transliteracija Temporala, tj. prvog dijela Drugog beramskog brevijara.

U emisiji sudjeluju: dr. sc. Milan Mihaljević, dr. sc. Ana Šimić, dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Kristijan Kuhar, akademik Stjepan Damjanović.

Iako malo mjesto u središnjoj Istri sa svega dvjestotinjak stanovnika, Beram je nadaleko poznat i slavan pogotovu među povjesničarima umjetnosti, književnosti i jezika po svojim freskama, misalima i brevijarima.

Danas govorimo o Drugom beramskom brevijaru koji je u struci poznat i kao Ljubljanski jer se original čuva u Ljubljani. To je glagoljski kodeks s dva sačuvana dijela, Temporalom i Sanctoralom, pisan crkvenoslavenskim jezikom hrvatske redakcije. Ime pisara nije poznato, po stilu se zna da ih je bilo više.

Znanstvenicima su zanimljive i margine, tj. bilješke pisara, koje su često na jeziku kraja iz kojeg dolaze ili u kojem pišu.

Urednica i scenaristica Marija Vuković Siriščević, montažerka Vlatka Zadro, realizatorica Željka Šešerko.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!